Wybierz język PL EN

Audyt wewnętrzny z wybranym systemem zarządzania

W ramach rosnących oczekiwań klientów w zakresie bezpieczeństwa żywności oferujemy wszystkim organizacjom zajmującym się produkcją, magazynowaniem, transportem i sprzedażą żywności audyt odpowiedni do ich oczekiwań, zgodnie z wybranym standardem.

  • Zarządzanie bezpieczeństwem żywności HACCP
  • Systemy IFS/BRC (International Food Standard)
  • ISO 22000:2005 system zarządzania bezpieczeństwem żywności
  • GMP/GHP/GMP+ (Good Manufacturing Practice)

Audyt może mieć charakter wybiórczy, co oznacza, że klient określa jego zakres lub pełny - zgodnie z przyjętym standardem. Audyt jest przeprowadzany zgodnie ze standardem ISO/TS 22003.

  • Audyt częściowy (wybiórczy) może służyć ocenie danej linii produkcji produktu (wybranego procesu).
  • Audyt pełny może służyć jako przygotowanie do certyfikacji na dany standard.

Każdy rodzaj audytu odbywa się po uzgodnieniu z klientem jego celu i zakresu.

Chcesz poznać szczegółową ofertę
Wypełnij formularz Zamów szkolenie Skontaktuj się z nami

Najczęstsze cele audytu

  • określenie poziomu skuteczności działania wdrożonego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności; 
  • wstępna ocena zgodności  posiadanego systemu zarządzania z obowiązującymi przepisami;
  • przeprowadzenie wewnętrznych, okresowych audytów, zgodnie z wymaganiami danego standardu zarządzania bezpieczeństwem żywności; 
  • analiza różnic  "gap analysis" między stanem obecnym a pożądanym - w zakresie wymagań prawnych i systemowych; 
  • analiza porównawcza "benchmarking" wybranych procesów i stosowanych praktyk na tle innych przedsiębiorstw w grupie kapitałowej lub wybranego podmiotu w branży;
  • niezależna ocena pracowników.

Korzyści z audytu

  • pełna informacja o spełnieniu przez  firmę określonych wymagań jakościowych, technicznych i prawnych;
  • określenie punktów do doskonalenia,  wynikających z przyjętych standardów postępowania lub wymagań prawnych;  
  • określenie stanu firmy w dowolnym obszarze działalności oraz na tle innych zakładów danej branży; 
  • zwiększenie efektywności ekonomicznej stosowanych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności;
  • działania prewencyjne związane z eliminacją lub przeciwdziałaniem nieformalnym  praktykom, mogącym zagrozić wizerunkowi firmy i spowodować straty finansowe;
  • niezależna ocena pracownicza.

Usługi związane