Wybierz język PL EN

ISO/TS 22002-2:2013

O systemie

ISO/TS 22002-2:2013 stosuje się do wszystkich organizacji, które zajmują się przygotowaniem, przetwarzaniem, dystrybucją, transportem, dostawą potraw i posiłków i chcą skutecznie wdrożyć wymagania określone w normie ISO 22000:2005, 7.2 . 

Chcesz poznać szczegółową ofertę
Wypełnij formularz Zamów szkolenie Skontaktuj się z nami

Dla kogo

Zakres ISO/TS 22002-2:2013 obejmuje gastronomię, posiłki w samolotach, pociągach, w punktach obsługi pasażerów, bankiety, szkoły, szpitale i placówki zdrowia, hotele, restauracje, kawiarnie, usługi cateringowe i sklepy spożywcze. 

Odbiorcy usług gastronomicznych mogą należeć do szczególnie narażonych grup żywieniowych, takich jak: dzieci, osoby starsze i / lub chore. 

Procedura wdrożenia systemu ISO 22000

  1. Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu ISO/TS 22002-2 (audyt wstępny);
  2. Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
  3. Rozpoczęcie szkoleń załogi;
  4. Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
  5. Opracowanie dokumentacji: mapy przebiegu procesów, procedur, instrukcji, formularzy;
  6. Wdrożenie procedur  systemu;
  7. Szkolenia  pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
  8. Audyt wewnętrzny, końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny);
  9. Przegląd zarządzania;
  10. Wybór jednostki certyfikującej; 
  11. Udział w audycie zewnętrznym  konsultanta (na życzenie klienta);
  12. Wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba). 

Zalety wdrożenia

Wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO/TS  22002:2 zapewnia następujące korzyści:  

  1. ograniczenie ryzyka narażenia osób na skutki złego przygotowania i dostawy posiłków;
  2. zapewnienie bezpieczeństwa realizacji usług gastronomicznych; 
  3. potwierdzenie zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
  4. poświadczenie troski o jakość i bezpieczeństwo żywności;
  5. oszczędności wynikające z kosztów potencjalnych odszkodowań, w przypadku zatruć lub przewlekłych chorób.

Usługi związane