Wybierz język PL EN

ISO/TS 22002-1:2009

O systemie

ISO/TS 22002-1:2009 stanowi część normy ISO 22000 :2005 i określa szczegółowe wymagania, które należy uwzględnić w odniesieniu do ISO 22000:2005, 7.2.3: a) budowa i układ budynków i obiektów powiązanych z nimi, b) układ pomieszczeń, w tym miejsc pracy i obiektów socjalnych, c) sposób dostarczania powietrza, wody, energii i innych mediów, d) usługi wspierające, w tym wywóz odpadów i odprowadzania ścieków, e) przydatność urządzeń i ich dostępność w przypadku czyszczenia, konserwacji i utrzymania, f) zarządzanie zakupionymi materiałami, g) środki zapobiegania zanieczyszczeniom, h) czyszczenie i dezynfekcja, i) kontrola szkodników, j) higiena personelu.

Ponadto, ISO / TS 22002-1:2009 dodaje inne aspekty, które są uważane za istotne dla działalności produkcyjnej: 1) przerób, 2) procedury wycofania wyrobów, 3) magazynowanie, 4) informacje o produkcie i uświadamianie konsumentów, 5) ochrona przed bioterroryzmem.

Chcesz poznać szczegółową ofertę
Wypełnij formularz Zamów szkolenie Skontaktuj się z nami

Dla kogo

Wymagania ISO / TS 22002-1:2009 stosuje się do wszystkich organizacji, niezależnie od wielkości i złożoności, które są zaangażowane w etap produkcji w łańcuchu dostaw żywności i muszą sprostać wymaganiom określonym w normie ISO 22000 : 2005, pkt 7. System ISO TS 22002-1:2009 nie został zaprojektowany ani nie jest przeznaczony do stosowania w innych zakładach niż produkcyjne.

Procesy produkcyjne żywności mają zróżnicowany charakter. Nie wszystkie wymogi określone w normie ISO/TS 22002-1:2009 da się zastosować w określonym zakładzie lub procesie.Tam, gdzie są  wyłączenia lub wdraża się alternatywne  rozwiązania, muszą być one uzasadnione i udokumentowane poprzez analizę zagrożeń, zgodnie z normą  ISO 22000:2005, 7.4. Wszelkie wyłączenia lub przyjęte alternatywne rozwiązania, nie powinny mieć wpływu na zdolność organizacji do spełnienia wymienionych wymagań. Przykłady wyłączeń związane z procesem produkcji obejmują  pkt 1), 2), 3), 4) i 5) .

Procedura wdrożenia systemu ISO/TS 22002-1

  1. Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu ISO/TS 22002 (audyt wstępny);
  2. Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
  3. Rozpoczęcie szkoleń załogi;
  4. Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
  5. Opracowanie dokumentacji: mapy przebiegu procesów, procedur, instrukcji, formularzy;
  6. Wdrożenie procedur  systemu;
  7. Szkolenia  pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
  8. Audyt wewnętrzny, końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny);
  9. Przegląd zarządzania;
  10. Wybór jednostki certyfikującej;
  11. Udział w audycie zewnętrznym  konsultanta (na życzenie klienta);
  12. Wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba).

Zalety wdrożenia i certyfikacji

Wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO/TS  22002:1 zapewnia następujące korzyści:  

  1. usprawnienie procesów produkcyjnych;  
  2. ułatwienie działalności operacyjnej poprzez jasne i precyzyjne procedury postępowania; 
  3. potwierdzenie zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
  4. poświadczenie Państwa troski o jakość i bezpieczeństwo żywności;
  5. zwiększony dostęp do nowych klientów i partnerów biznesowych, którzy mogą wymagać od nas posiadania certyfikatu  ISO/TS 22002:1.

Usługi związane