Wybierz język PL EN

Produkcja opakowań do żywności

O systemie

Norma EN 15593 nawiązuje do zasad systemu EN ISO 9001, HACCP i ISO 22000. Standard określa wymagania dotyczące systemu zarządzania higieną dla producenta i dostawcy opakowań dla artykułów żywnościowych włącznie z przechowywaniem.

Chcesz poznać szczegółową ofertę
Wypełnij formularz Zamów szkolenie Skontaktuj się z nami

Dla kogo

Norma ISO 15593 jest skierowana do producentów opakowań do kontaktu z żywnością 

Procedura wdrożenia systemu ISO 15593

  1. Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu ISO 15593 (audyt wstępny);
  2. Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
  3. Rozpoczęcie szkoleń załogi;
  4. Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
  5. Opracowanie dokumentacji: mapy przebiegu procesów, procedur, instrukcji, formularzy;
  6. Wdrożenie procedur  systemu;
  7. Szkolenia  pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
  8. Audyt wewnętrzny końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny);
  9. Przegląd zarządzania;
  10. Wybór jednostki certyfikującej; 
  11. Udział w audycie zewnętrznym  konsultanta (na życzenie klienta);
  12. Wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba). 

Zalety wdrożenia i certyfikacji

Wdrożenie i certyfikacja  systemu zarządzania bezpieczeństwem produkcji opakowań  ISO 15593 zapewnia następujące korzyści:  

  1. zagwarantowanie właściwego zarządzania higieną w produkcji opakowań do artykułów żywnościowych;
  2. zwiększenie konkurencyjności produkowanych opakowań;  
  3. zwiększenie wartości marki producenta opakowań; 
  4. spełnienie wymagań producentów żywności.