Wybierz język PL EN

O systemie

System FSSC 22000:2010 to nowy międzynarodowy standard łączący wymagania normy ISO 22000:2005 (System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności) i ISO 22002-1 lub ISO 22002-4 – w zależności od zakresu działalności (wcześniej były to odpowiednio PAS 220 i PAS 223).

Certyfikat FSSC 22000:2010 jest w pełni uznawany przez Global Food Safety Initiative (GSFI), organizację zajmującą się oceną międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności, a także innych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, takich jak BRC, IFS oraz systemów SQF. Silny element ISO 22000:2005 sprawia, że FSSC 22000:2010 może być łatwo i skutecznie integrowany z innymi systemami zarządzania, takimi jak ISO 9001 i ISO 14001. FSSC 22000:2010 jest systemem alternatywnym dla BRC, IFS i SQF.

Chcesz poznać szczegółową ofertę
Wypełnij formularz Zamów szkolenie Skontaktuj się z nami

Dla kogo

System FSSC 22000  jest przeznaczony dla wszystkich organizacji w łańcuchu żywności, które zajmują się przetwórstwem lub/i produkcją takich wyrobów jak:

  • łatwo psujące się produkty pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem uboju (np. mięso, drób, jaja, nabiał i produkty rybne);
  • łatwo psujące się produkty roślinne (np. świeże owoce i świeże soki, konserwowane owoce, świeże warzywa, konserwowane warzywa);
  • produkty o długim okresie przechowywania w temperaturze otoczenia (np. konserwy, ciastka, przekąski, olej, woda pitna, napoje, makarony, mąka, cukier, sól);
  • Bio-produkty, produkty chemiczne do produkcji żywności (np. witaminy, dodatki i bio-kultury), ale bez pomocy technicznych i technologicznych;
  • Uwaga: transport i składowanie na miejscu, jeżeli są związane bezpośrednio produkcją (np. dojrzewanie serów).

Norma ma zastosowanie do wszystkich organizacji produkujących żywność w powyższych kategoriach, niezależnie od ich wielkości i złożoności, nastawionych na osiągnięcie zysku lub nie, publicznych lub prywatnych. 

Procedura wdrożenia systemu FSSC 22000

  1. Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu FSSC 22000 (audyt wstępny);
  2. Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
  3. Rozpoczęcie szkoleń załogi;
  4. Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
  5. Opracowanie dokumentacji: mapy przebiegu procesów, procedur, instrukcji, formularzy;
  6. Wdrożenie procedur  systemu;
  7. Szkolenia dla Państwa pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
  8. Audyt wewnętrzny, końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny);
  9. Przegląd zarządzania;
  10. Wybór jednostki certyfikującej; 
  11. Udział w audycie zewnętrznym  konsultanta (na życzenie klienta);
  12. Wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba)

Zalety wdrożenia i certyfikacji

Wdrożenie i certyfikacja  systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000 zapewnia następujące korzyści:  

  1. alternatywa dla systemów IFS/BRC, które są zawarte w FSSC 22000;
  2. ułatwienie działalności operacyjnej poprzez jasne i precyzyjne procedury postępowania; 
  3. potwierdzenie zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
  4. poświadczenie Państwa troski o jakość i bezpieczeństwo żywności;
  5. zwiększony dostęp do nowych klientów i partnerów biznesowych, którzy mogą wymagać od nas posiadania certyfikatu FSSC 22000;
  6. szybsze tempo rozwoju organizacji poprzez analizę wyników z audytów wewnętrzne i przeglądów zarządzania;
  7. rozwój nowych i innowacyjnych produktów poprzez uzyskiwanie informacji zwrotnej od klienta. 

Usługi związane