ISO/TS 22002-3:2011
O systemie
ISO/TS 22002-3:2011 określa wymagania w zakresie projektowania, wdrażania, utrzymania i kontrolowania procesów związanych z bezpieczeństwem żywności w łańcuchu dostaw.
Dla kogo
ISO/TS 22002-3:2011 stosuje się do uprawy roślin (np. zbóż, owoców, warzyw), hodowli zwierząt (np. bydła, drobiu, świń, ryb) oraz postępowania z ich produktami (np. mlekiem, jajami). Nie ma zastosowania do działań, takich jak: zbieranie dzikich owoców, warzyw i grzybów, wędkarstwo, łowiectwo, które nie są uznane za zorganizowane działalności rolnicze.
Procedura wdrożenia systemu ISO 22000
- Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu ISO/TS 22002-3 (audyt wstępny);
- Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
- Rozpoczęcie szkoleń załogi;
- Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
- Opracowanie dokumentacji: mapy przebiegu procesów, procedur, instrukcji, formularzy;
- Wdrożenie procedur systemu;
- Szkolenia pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
- Audyt wewnętrzny, końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny);
- Przegląd zarządzania;
- Wybór jednostki certyfikującej;
- Udział w audycie zewnętrznym konsultanta (na życzenie klienta);
- Wykonanie działań korygujących (jeżeli zachodzi taka potrzeba).
Zalety wdrożenia
Wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO/TS 22002:3 zapewnia następujące korzyści:
ograniczenie ryzyka narażenia osób na skutki złej uprawy roślin i hodowli zwierząt;
zapewnienie bezpieczeństwa uprawy roślin;
potwierdzenie zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
poświadczenie troski o jakość i bezpieczeństwo żywności;
oszczędności, wynikające z kosztów potencjalnych odszkodowań, w przypadku zatruć lub przewlekłych chorób;
zyskanie większej liczby klientów poprzez zapewnienie wysokiej jakości oferowanych produktów rolny.